Nga 2 gushti i 2021, malazezët që udhëtojnë në një nga vendet e Bashkimit Evropian, si dhe në Britaninë e Madhe, Norvegjinë, Islandën, Andorrën, Zvicrën me Lihtenshtajnin dhe BiH nuk kan nevojë për karton jeshil për të provuar se kanë sigurim për automjetin jashtë vendit , Raportuan mediat malazeze.

Kjo u bë e mundur pasi Mali i Zi, me vendim të Asamblesë së Përgjithshme të Këshillit të Byrosë në Bruksel në Shtator 2020, u bë anëtar i të ashtuquajturës Nënsistemi për targa të Sistemit të Kartonit të Gjelbër dhe pas nënshkrimit të një marrëveshje shumëpalëshe midis Byrosë Kombëtare të Sigurimeve të Malit të Zi dhe 34 zyrave të vendeve anëtare të nënsistemit, por edhe pas verifikimit të një vendimi të tillë nga Komisioni Evropian.

Sipas Boris баaban, Drejtori Ekzekutiv i Byrosë Kombëtare të Sigurimeve të Malit të Zi, verifikimi i vendimit nga Komisioni Evropian lejoi pronarët e automjeteve malazeze të udhëtonin në vendet anëtare të nënsistemit (vendet anëtare të BE, MB, Norvegji, Islandë, Andorra, Zvicër me Lihtenshtajnin dhe Bosnjë dhe Hercegovinën) pa kontroll mbi posedimin e një kartoni jeshil (si provë e sigurimit të përgjegjësisë së palëve të treta motorike për dëmin e shkaktuar palëve të treta) nga autoritetet kompetente të këtyre vendeve.
“Detyrimi për të kontrolluar sigurimin – kartoni jeshil për të gjitha automjetet me targa malazeze hiqet nga autoritetet zyrtare në kufijtë e Zonës Ekonomike Evropiane (EEA) dhe Bosnjë dhe Hercegovinës. Regjimi pa kartonë jeshil tashmë është vendosur në trafikun e ndërsjellë me Republikën e Serbisë me Marrëveshjen për njohjen reciproke të policave të sigurimit dhe nuk ndryshon me hyrjen e Malit të Zi në nënsistem. Për të udhëtuar në vendet e tjera anëtare të sistemit të Kartonit të Gjelbër që nuk janë në të ashtuquajturat Nënsistemi i targave (Shqipëria, Maqedonia Veriore, Turqia, Bjellorusia, Rusia, Ukraina, Moldavia, Tunizia, Maroku, Azerbajxhani, Irani dhe Izraeli) do të ketë ende nevojë për një kartë jeshile si provë e sigurimit për automjetet me targa malazeze që do të kontrollohen nga nga autoritetet kompetente të vendeve të përmendura, thotë Shaban.

Reciprokisht, i njëjti rregull zbatohet për hyrjen e automjeteve me targa të regjistrimit të shteteve anëtare të nënsistemit në territorin e Malit të Zi ku subjekti i kontrollit nuk do të jetë kartoni jeshil si provë e sigurimit, ndërsa për automjetet me targa të regjistrimit të vendeve që nuk janë anëtarë të nënsistemit me rastin e hyrjes në Malin e Zi do të duhet akoma një karton jeshil dhe do të kontrollohet nga autoritetet kompetente të Malit të Zi.

Burimi: Telegrami

www.targaime.com Siguracione online
whatsapp 0676048400
Sigurimi i makines online, llogaritja e siguracionet e makinave, kartoni jeshil cmimi, sa kushton kartoni jeshil 2023, kartoni jeshil per maqedoni, siguracioni i makinave cmimi, siguracion, makine cmimi 2023, siguracion makine online, siguracion makine per greqi, siguracion makine ne shqiperi, siguracion makine ne shqiperi taksa online, siguracioni i motorrit, sa kushton siguracioni i makinave 2023, ligji i ri per siguracionet e makinave, kontrollo siguracionet e makines, polica e sigurimit online, llogaritja e siguracionit te makines online.Ja kush jane kompanite e sigurimeve qe Shesin siguracione online: Sigal Uniqa Group Austria, Intersig Vienna Insurance Group, Sigma Interalbanian Vienna Insurance Group, Albsig, Atlantik, Ansig, Eurosig. Lista e plote e kompanive te sigurimeve qe operojne ne tregun Shqiptar: Insig, Sigal Uniqa Group Austria, Sigma Interalbanian Vienna Insurance Group, Atlantik, Intersig Vienna Insurance Group, Eurosig, Albsig, Ansig. Sigal Live Uniqa Group Austria, Sicred, Insig Jete, Albsig jete