Tregu i sigurimeve në Shqipëri mbetet tregu më i vogël në rajon, me qytetarët shqiptarë që ende mbajnë vendin e fundit sa i përket penetrimit në sigurime.

Avni Ponari, Drejtor i Përgjithshëm i SIGAl Uniqa Group Austria, shprehet se tregu ngelet shumë i vogël dhe i pazhvilluar, po të kemi parasysh se rreth 50% e tij zotërohet nga kompani të mirënjohura që operojnë në të gjitha tregjet europiane, gjë që, sipas tij, jep avantazhin e investitorëve strategjikë dhe duke qenë nga ana tjetër një garanci e plotë në pagesën e dëmeve, pavarësisht vlerave që ato mund të kenë në një ngjarje sigurimi.

“Rritjet në përqindje të krijojnë përshtypjen e ecurisë me ritme të shpejta të zhvillimit të kësaj industrie. E vërteta është se, tregje si ky i yni, i vogël, pa mbështetje ligjore e pa mentalitetin e duhur, pa konceptin e duhur se sigurimet janë pjesë e paketës së shpenzimeve të përgjithshme si uji, energjia, taksat, do të vazhdojmë të mbetemi në këtë situatë.

Mendojmë se, nuk është thjesht çështje mundësie, varfërie apo mundësish ekonomike. Sepse ka paketa të ndryshme sigurimi, të cilat kanë kosto minimale për qytetarët. Qoftë për Sigurimin e Shëndetit apo të Pronës.

Pavarësisht ngjarjeve të përditshme që shohim në Shqipëri, apo në botë, shqiptarët ende pretendojnë se nuk e kanë mendësinë për t’u siguruar. Ata nuk e kanë krijuar konceptin se nëse je i siguruar, je i pavarur, dhe kur je i pavarur, je vetvetja.

Ne makinën e sigurojmë, sepse nëse na kap polici në rrugë gjobitemi, por nuk e sigurojmë duke ditur se ai siguracion na mbron nga ngjarje të papritura” – thotë ai.
Sipas z. Ponari, kjo situatë ka dy arsye: Së pari, mentaliteti i trashëguar nga sistemi i shkuar komunist dhe së dyti, mungesa e reformave që krijojnë lehtësi për qytetarët.

“U mendua se tërmetet e vitit 2019 do të kishin ndikim pozitiv te qytetarët dhe bizneset sa i përket sigurimit të pronës, por duket se gjithçka u harrua shumë shpejt. Një apartament që të ka kushtuar 100 mijë euro dhe nëse 50 mijë i ke kursime të jetës dhe 50 mijë i ke marrë kredi nga banka dhe këtu sërish klienti për shkak të detyrimit siguron vetëm atë pjesë të bankës.

Pra, nuk është siguruar e gjithë prona. Dhe në rast dëmi, kompania e sigurimit merr përsipër të dëmshpërblejë aq sa ka siguruar. Dhe të mendosh që Sigurimi nuk shkon më shumë se 1 euro për m². E njëjta gjë mund të thuhet edhe për Sigurimin e Shëndetit. Pavarësisht pandemisë dhe ndikimeve që ajo po le në shëndetin e të gjithëve, sërish nuk shihet rritje interesi te qytetarët për t’u siguruar.

Pranojmë të paguajmë para në dorë, njësoj sikur shkojmë në një market, por e kemi të vështirë të blejmë një siguracion dhe me atë, si në çdo vend të botës, të paraqitemi pranë spitalit apo klinikës për të marrë shërbimet që na nevojiten,” thotë z.Ponari.

Kadri Morinaj, President i Grupit Eurosig-Insig, thotë se arsyeja kryesore e zhvillimit të dobët të produkteve vullnetare është mungesa e kulturës së sigurimeve në Shqipëri. Sipas tij, për këtë kërkohet më shumë bashkëpunim me institucionet shtetërore për ta zhvilluar më tej tregun e sigurimeve.

Burimi: Monitor

www.targaime.com Siguracione online

whatsapp 0676048400

Sigurimi i makines online, llogaritja e siguracionet e makinave, kartoni jeshil cmimi, sa kushton kartoni jeshil 2023, kartoni jeshil per maqedoni, siguracioni i makinave cmimi, siguracion, makine cmimi 2023, siguracion makine online, siguracion makine per greqi, siguracion makine ne shqiperi, siguracion makine ne shqiperi taksa online, siguracioni i motorrit, sa kushton siguracioni i makinave 2023, ligji i ri per siguracionet e makinave, kontrollo siguracionet e makines, polica e sigurimit online, llogaritja e siguracionit te makines online.Ja kush jane kompanite e sigurimeve qe Shesin siguracione online: Sigal Uniqa Group Austria, Intersig Vienna Insurance Group, Sigma Interalbanian Vienna Insurance Group, Albsig, Atlantik, Ansig, Eurosig. Lista e plote e kompanive te sigurimeve qe operojne ne tregun Shqiptar: Insig, Sigal Uniqa Group Austria, Sigma Interalbanian Vienna Insurance Group, Atlantik, Intersig Vienna Insurance Group, Eurosig, Albsig, Ansig. Sigal Live Uniqa Group Austria, Sicred, Insig Jete, Albsig jete

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *